Nieuwe SEVESO-borden



Sinds 2010 staan er in onze stad SEVESO-borden. Met deze oplichtende borden kunnen we - in geval van nood - een gebied rond een bedrijf heel snel afbakenen. Vanaf 1 januari 2023 zijn deze borden opnieuw in gebruik, na aanpassingswerken die technisch noodzakelijk waren. Er staan in ons interventiegebied 17 van zulke borden, in Beringen, Ham en Tessenderlo, vlakbij de Seveso-bedrijven. Seveso-bedrijven produceren, verwerken of doen aan opslag van gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld raffinaderijen, (petro-)chemie-fabrieken of opslagplaatsen voor explosieve stoffen.

Waarvoor dienen deze borden?

Onze stad en de hulpdiensten bereiden zich zo goed mogelijk voor op mogelijke crisissituaties. Inwoners en bedrijven snel verwittigen, is één van de uitdagingen bij incidenten. Via de borden, bedienbaar door de bedrijven in de buurt met een hoog risico (SEVESO), kunnen we de directe omgeving heel snel informeren.

Hoe werk dit in de praktijk?

Wanneer er zich een incident voordoet op één van de SEVESO bedrijven evalueren de bedrijven het risico op de omgeving in. Zodra de kans bestaat op impact buiten het bedrijf wordt vanuit de bedrijven de noodcentrale 112 gebeld én worden via een stuurmodule meerdere borden geactiveerd. Welke borden oplichten, hangt af van het bedrijf waar het probleem zich voordoet en de aard van het probleem.

Wat als een bord oplicht?

  • Draai om en verlaat de omgeving.

  • Dit geldt voor álle weggebruikers (voertuigen, fietsers, voetgangers …).

  • Open nooit het raam van je voertuig en zet de ventilatie onmiddellijk af. 

Het project is een samenwerking tussen de hulpverleningszone, politie en de gemeentebesturen van Tessenderlo, Beringen en Ham. Ook de betrokken bedrijven zijn hierin een belangrijke partner geweest.

Previous
Previous

Houtpark 2.1: een stand van zaken 

Next
Next

Beringen zet tijdens de kampioenenhulde 206 sportievelingen in de bloemetjes