Beringen, hartveilige stad dankzij 14 AED-toestellen

5 nieuwe toestellen

Elke dag gebeuren er in België 30 hartstilstanden buiten het ziekenhuis. Zonder hulp overleeft slechts 10%. Door onmiddellijk te starten met de reanimatie en door binnen drie tot vijf minuten een AED te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot wel 70%. Onze stad heeft de ambitie om een hartveilige plek te zijn voor iedereen. Daarom plaatsen we 5 nieuwe AED-toestellen en brengen we zo het totaal op 14.

 In samenwerking met het Rode Kruis

Deze uitbreiding kadert in de verdere ontwikkeling van Beringen als Hartveilige stad. Via onze samenwerking met het Rode Kruis willen we enerzijds de overlevingskans van slachtoffers bij een hartstilstand verhogen en anderzijds de eerstehulpcapaciteiten van de inwoners vergroten. Inwoners kunnen het toestel immers zonder enige ervaring of kennis van reanimatietechnieken bedienen. Het toestel loodst je van A tot Z door de procedure en dankzij de EHBO-opleidingen van het Rode Kruis krijg je de kans om je nog verder te verdiepen in hulpverlening. Om onze Beringenaren te sensibiliseren, zetten we niet alleen in op preventie, maar ook op bewustmaking bij onze inwoners. Want als je snel handelt in een noodsituatie, kan je levens redden.  

 Opleiding volgen

Iedereen mag een AED gebruiken. Het is wel aangeraden om dit te leren tijdens een opleidingsmoment van het Rode Kruis, zodat je niet alles moet ontdekken in geval van nood. Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok vereist is en voorkomt zo het verkeerd of onnodig gebruik van de AED. 69 deelnemers van de stad Beringen behaalde hun EHBO-diploma. Bovendien organiseerde het Rode Kruis in elke deelgemeente een opleiding, in totaal zijn er 34 Beringenaren geslaagd in het halen van hun diploma. Zelf een leven redden wanneer een noodsituatie zich voordoet? Neem een kijkje op de website: www.rodekruis.be  

Wil je weten waar je een AED-toestel vindt? Meer info vind je hier: www.beringen.be/aed-toestellen  

Previous
Previous

Feestweekend in Beringen!

Next
Next

Structuurschets Beringen-Mijn