Structuurschets Beringen-Mijn

In de lokalen van de Regina Mundi-site in Beringen-Mijn is een bijzonder werkatelier ingericht. De stad vroeg een groep ontwerpers om samen met de buurt een totaalplan voor Beringen-Mijn uit te tekenen.

Een hele week werken experts Ruimtelijke Ordening, ontwerpers, projectontwikkelaars, ambtenaren van de stad, medewerkers van be-MINE en beleidsmakers als de Vlaamse Bouwmeester en professor Jan Schreurs aan een toekomstplan voor Beringen-Mijn. De bedoeling van deze ontwerpweek is om alle bestaande projecten, ontwerpvisies en masterplannen van Beringen-Mijn samen te voegen tot één groot plan.

Structuurschets

“In Beringen-Mijn is er momenteel veel beweging. Van projecten aan de Kolenhaven, in de mijncité, op de site van be-Mine tot aan de site van het oude stadhuis”, aldus burgemeester Thomas Vints (cd&v). “Op advies van de Kwaliteitskamer hebben wij de opdracht gegeven aan een team van professionals,

die in het verleden al een ontwerp hebben uitgewerkt voor een deel van Beringen-Mijn, om samen een structuurschets uit te werken. Concreet betekent dat dat we tijdens deze ontwerpweek gaan nadenken hoe we de verschillende projecten en locaties in Beringen-Mijn kunnen verbinden met elkaar en hoe we tot één samenhangend geheel kunnen komen. Met deze unieke samenwerking willen wij het mijnverleden van Beringen-Mijn een toekomst geven.”

Infoavond

In het werkatelier bruist het van ideeën. In de eerste fase worden plannen toegelicht, daarna worden die plannen in thema's opgedeeld zoals wonen, werken, recreatie, toerisme en mobiliteit. Om tegen het einde van deze week tot een eerste “groot” plan te komen. De locatie van deze ontwerpweek zal ook als uitvalsbasis worden gebruikt voor bezoeken op het terrein en contacten met de buurt. Volgens burgemeester Vints is het belangrijk om die buurt te betrekken in het verhaal. “We willen weten hoe de bewoners van de mijncité hun wijk in de toekomst zien. We stellen vast dat sommige mijnwoningen niet zijn meegeëvolueerd met de tijd. Woningeigenaars kunnen we bijvoorbeeld renovatietips aanreiken. We betrekken de buurtbewoners ook bij het bouwproject Houtpark op be-Mine. Daar willen we weten welke hun bezwaren en voorstellen zijn. Om samenhang te creëren is het belangrijk dat we iedereen meekrijgen. Nu donderdag nodigen we de buurt daarom hier uit om de eerste schetsen samen te bespreken.”

Toekomstig project

De stad gaat ook bekijken welke invulling de leegstaande panden in Beringen-Mijn krijgen. “Zo willen we het gebouw van het voormalige stadhuis, waar nu het vaccinatiecentrum is gevestigd, herbestemmen en verbinden met de rest. Maar we willen ook onderzoeken hoe we de Kolenhaven en De Posthoorn gaan aanpakken. Zo zullen de gronden aan de Kolenhaven voor de industrie gebruikt worden. De unieke ligging aan het water is een meerwaarde voor watergebonden logistieke activiteiten. Met respect voor de erfgoedelementen aan de Kolenhaven. Eind deze week verwachten we de eerste resultaten. ”

Geschreven door: Zahra Boufker

Previous
Previous

Beringen, hartveilige stad dankzij 14 AED-toestellen

Next
Next

Stad Beringen zet diversiteit in de verf en hult zich in regenboogkleuren voor IDAHOT