Beringen is de bijenvriendelijkste stad van 2022

Stad Beringen doet jaarlijks mee aan de Openbaargroen-awards die worden georganiseerd door de Vereniging Voor Openbaar Groen. Op deze wedstrijd worden niet alleen de resultaten bekend gemaakt, maar worden ook de beste voorbeeldstellende groen-, water- en bijenvriendelijke realisaties gepresenteerd. 

4 projecten

Onze stad diende deze 4 projecten in voor de categorie ‘Groene Gemeente’: 

  • Omvorming van erfgoedzone op de begraafplaats in Beringen-centrum. Hier werd de kiezelzone vervangen door beplanting. Dit project werd opgenomen als vermeldingswaardig in de categorie begraafplaatsen. 

  • Omvorming plantstroken op de begraafplaats in Paal. Hier werd de aanplanting vernieuwd en bomen aangeplant. Dit project werd geselecteerd als 6de laureaat in de categorie begraafplaatsen. 

  • Bij de actie ‘LSM klimaatbomen verbinden’ werd het project geselecteerd als 3de laureaat in de categorie groene ader en kreeg het project het waterproof label. 

  • Bij de herinrichting van de Steenovenstraat werden er laanbomen voorzien en in de berm werden er infiltratiestroken in het gras aangelegd. Dit project behaalde de 3de plaats in de categorie groene ader en kreeg het waterproof label. 


Waarom hebben we gewonnen?

In de categorie ‘Bijenvriendelijke gemeente’ haalden we in 2021 reeds goud, en dit jaar worden we zelfs uitgeroepen tot bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen! 

Naast de vele voorbeeldstellende ecologische projecten die stad Beringen doet, sprongen er voor de jury deze 3 items uit om ons met deze mooie titel te bekronen: 

  • Week van de bij met talloze acties en het communicatieve en grafische luik hiervan. 

  • ‘Akkers vol leven’ waarbij we landbouwers stimuleren om hun perceelsranden van wilde bloemen en bloemrijke grasstroken te voorzien. Zo beschermen ze ook houtkanten en holle wegen. 

  • Vorming op maat voor de onderhoudsploegen. Ze kregen een opleiding om onze begraafplaatsen nog bloemrijker en ecologischer te beheren. 

Ook nog eens zilver

In het laatste wedstrijdonderdeel ‘gemeente in bloei’ worden de deelnemers beoordeeld op de bebloeming met eenjarigen zoals bloemenmanden, bakken en torens, maar ook de vaste plantenborders en bloemenweides. Binnen dit project behaalde we zilver. 

We zijn enorm fier op het behalen van deze labels en de betrokken diensten zullen weer trachten om dit in 2023 te kunnen evenaren. 

Previous
Previous

Eindejaarsvraagjes

Next
Next

Stad Beringen voert trajectcontroles in op 4 locaties