Eindejaarsvraagjes

Wat was het leukste aan 2022?  

Eindelijk! Een woord dat velen onder ons in het afgelopen jaar volmondig hebben uitgesproken. Het was sinds 2019 geleden dat écht alles weer kon doorgaan. Onze stad daverde van evenementen. Ook fijn om te vernemen dat heel wat ambitieuze projecten in een stroomversnelling kwamen. Zo was er verlossend nieuws over be-MINE PIT en zal het project be-NATURE in 2024 ook ogen doen glunderen.  

Wat heeft u afgelopen jaar pijn gedaan? 

De oorlog in Oekraïne. Toen we door Fedasil gecontacteerd werden dat er snel opvang voorzien moest worden, engageerde onze stad zich meteen. Op 8 maart 2021 kwam de eerste bus van Brussel richting Beringen. We moesten vanaf de eerste minuut snel schakelen en rekenen op onze inwoners. Die dag verwelkomden we 25 Oekraïense mannen, vrouwen en kinderen. Dankzij de solidariteit van onze Beringenaren én onze diensten, konden we iedereen meteen huisvesten.  

De verhalen die ik die dag hoorde waren schrijnend. Het is nog steeds onmogelijk om te begrijpen welk verdriet deze gezinnen doormaken. Bij het eerste onthaalmoment in ons Stadhuis zorgden we voor acclimatisatie en rust.  

Op dit moment wonen er nog 58 Oekraïense vluchtelingen in Beringen, in totaal werden er 117 Oekraïners opgevangen. Sommigen vertrokken weer naar Oekraïne of vonden een nieuwe thuis is een andere stad/gemeente. Bovendien konden we op 23 gastgezinnen rekenen die via onze stad zijn opgestart en zijn er nog heel wat gezinnen die op eigen initiatief een vrije plek aanboden.  

Wat vond het beste op radio, tv, internetgazet Beringen, krant, podcast of sociale media? 

We brachten jouw stad tot in je huiskamer op je TV-scherm! Deze zomer was onze mijncité decor voor de fictiereeks Kids on the Block van Ketnet. In deze reeks volg je de avonturen en deugnieterij van een groep kinderen in onze cité.  Sarah Kasmi, regisseur, legt haar focus op leuke, inspirerende verhalen waarin uiteenlopende kinderen elkaar kruisen en samen plezier, kleine drama’s en eerste liefdes delen. Ik mocht zelfs tijdens een scène even figureren. 😉  

Naast Kids on the Block, vond Fear Factor een locatiepartner in onze stad.  Zowel be-MINE als de Paalse Plas werden in de kijker gezet tijdens het nieuwe seizoen van Fear Factor. Alex Agnew confronteerde de deelnemers met een reeks beproevingen en ongeziene stunts. Je kan trouwens alle afleveringen herbekijken via GoPlay. Zeker een aanrader!  

Welke concerten, boeken, films of theatervoorstellingen hebben u in 2022 geïnspireerd? 

Deze zomer had ik nog eens tijd om een goed boek te lezen. Ik vond inspiratie in het boek van Stijn de Paepe ‘Vers gezocht’. Een prachtig werk vol bijzonder poëzie. Bij sommige taken als burgemeester, denk maar aan huwelijken voltrekken, grijp ik raag terug naar één van zijn mooie werken.  

Afgelopen zomer was het trouwens weer leuk om te genieten van optredens op de vele festivals. Het eerste concert sinds lang van Oscar and the Wolf op Pukkelpop – na een pauze om mentale problemen van Max Colombie – was puur genieten.  

Wat zijn uw wensen voor 2023?  

Ik wens iedereen een gezond jaar vol geluk en mooie momenten, dat we elkaar mogen inspireren en motiveren. Geef het beste van jezelf en haal het beste in elkaar naar boven. Samen maken we er een inspirerend en buitengewoon 2023 van! 

Previous
Previous

Onze stad maakt samen met Inter werk van toegankelijke bushaltes

Next
Next

Beringen is de bijenvriendelijkste stad van 2022