Stad Beringen zet diversiteit in de verf en hult zich in regenboogkleuren voor IDAHOT

De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) vindt traditioneel plaats op 17 mei. Dit jaar hangt stad Beringen niet alleen de regenboogvlag uit, maar zet het diversiteit ook letterlijk in de verf in de vorm van 9 beschilderde elektriciteitskastjes. Zo volgt de stad de oproep van het Regenbooghuis Limburg en vragen we aandacht voor discriminatie van holebi’s en transgenderpersonen. 

 17 mei  werd gekozen omdat de Wereldgezondheidsorganisatie op die dag in 1990 homoseksualiteit schrapte uit de lijst met psychische aandoeningen. Tot dan stond het nog altijd in de International Classification of Diseases, een officiële lijst met aandoeningen die wereldwijd gehanteerd wordt.  

 Regelmatig wordt ons land geconfronteerd met dit soort zinloos geweld. In 2022, 32 jaar later, bestaat holebi- en transfobie jammer genoeg nog steeds. Als burgermeester vind ik het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in onze stad. Ieder jaar hangen we op IDAHOT de regenboogvlag uit en dit jaar voor het eerst aan het nieuwe stadhuis. Het blijft noodzakelijk dat we onze (gender)diversiteit blijven omarmen en aanmoedigen.

 In Beringen is iedereen welkom en mogen genderidentiteit en geaardheid geen probleem vormen. Daarom willen we diversiteit omarmen en werken we aan een samenleving waar geen plaats is voor ongelijkheid, op welk vlak dan ook. We zetten dit vandaag in de kijker, maar gaan de strijd tegen holebi- en transfobie iedere dag aan.

Naast de regenboogvlag op het marktplein, kan je 9 unieke regenboogkastjes spotten op 5 locaties. In elke deelkern hebben lokale kunstenaars het regenboogpatroon in een creatief ontwerp aangebracht op elektriciteitskastjes. De bescherming van LGBTQIA+-personen was wereldwijd nog nooit zo sterk, maar de strijd is nog lang niet gestreden. Met deze regenboogkastjes willen we iedereen aanmoedigen om zichzelf te zijn en tonen we ons iedere dag van het jaar solidair in de strijd tegen holebi- en transfobie.


Previous
Previous

Structuurschets Beringen-Mijn

Next
Next

Stad Beringen verwelkomt haar nieuwe inwoners met een aantrekkelijk programma