Beringen houdt crisisoefening om noodplan te testen  

Iedere  burgemeester moet over een algemeen nood- en interventieplan beschikken voor zijn gemeente of stad. Een algemeen nood- en interventieplan bevat algemene richtlijnen om elke soort noodsituatie beter te kunnen beheren. Het sevesorisico, waar  het Seveso-bedrijf Chevron-Phillips Chemicals bij hoort,  vraagt nog extra voorbereidingsmaatregelen. Daarom maakten ook onze stad een bijzonder nood- en interventieplan seveso op. Om de effectiviteit ervan in de praktijk te testen, organiseerden we op 8 oktober een seveso-crisisoefening.  

 Verloop van de dag 

 De noodsituatie, in dit geval een ontploffing, gebeurde omstreeks 8.30 uur ’s ochtends. Tussen half 9 en 9.00 uur maakten de eerste interventieploegen, waaronder brandweer en politie, de beoordeling om de burgemeester te verwittigen. Bovendien adviseerden ze om de gemeentelijke fase aan te kondigen. Dit betekent dat wanneer de burgemeester beslist om deze fase af te roepen, het gemeentelijk coördinatiecomité oftewel het CC-GEM, samenkomt. In dit geval, omdat er geen terroristisch gevaar is, werd het comité samengeroepen op het politiecommissariaat in Beringen. 

 In het CC-GEM vind je:  

  • De burgemeester 

  • De noodplanningscoördinator 

  • De veiligheidsverantwoordelijke van het bedrijf 

  • De verantwoordelijke voor de disciplines medische hulpverlening, politie, logistiek en communicatie.  

Om 9.00 uur kwam deze delegatie samen op het politiecommissariaat. Vanuit deze cel worden de interventieploegen op terrein ondersteund en wordt het beleid (wat gaan we doen en hoe pakken we het aan) bepaald. De communicatie naar de inwoners/betrokkenen wordt hier ook goedgekeurd, de backoffice communicatie verspreidt de juiste boodschap via het juiste kanaal.  

Hoe communiceren we?  

Als stad willen we uiteraard al onze inwoners zo goed mogelijk informeren. Vanaf het motorkapoverleg tot op ‘het einde’ van de crisissituatie, wordt er via verschillende kanalen gecommuniceerd. Eerst zorgen we voor een BE-alert bericht, naar wie we dit bericht sturen, wordt beslist door de hulpdiensten. Zij bekijken waar het gevaar het grootst is en onze communicatiedienst bakent deze zone af en verstuurt een bericht. Het kan dat, wanneer de ramp zo groot is, er naar iedereen een bericht gestuurd wordt (dus ook naar de mensen die zich niet hebben ingeschreven op BE-alert).  

Naast een BE-alert bericht of e-mail, houden we onze stadskanalen steeds up to date. Via de Facebookpagina en Instagramstories ben je steeds op de hoogte van wat je moet doen, of er gevaar is en wat de huidige stand van zaken is. Tijdens een noodsituatie is het vaak moeilijk om alle info meteen te verkrijgen, daarom wachten we steeds op een officiële bevestiging vooraleer er iets nieuws gecommuniceerd wordt.  

Tijdens een crisissituatie willen we steeds alle mogelijke kanalen inzetten om onze inwoners zo goed en correct mogelijk te informeren. Paniek brengt vragen met zich mee, daarom staat onze communicatiedienst achter de schermen klaar alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en berichten te fact checken.  

 Blijf steeds op de hoogte

Wil je, wanneer er zich een noodsituatie voordoet, op de hoogte blijven? Volg dan zeker onze Facebook- en Instagrampagina, download de stadsapp en registreer je op BE-alert.  

Previous
Previous

BKO De Bengeltjes blaast 30 kaarsjes uit tijdens de Week van de Kinderopvang 

Next
Next

Beringen, Ham en Tessenderlo gaan samenwerken rond crisisbestrijding