Beringen, Ham en Tessenderlo gaan samenwerken rond crisisbestrijding

Beringen, Ham en Tessenderlo werkten in het verleden reeds samen op vlak van noodplanning en crisisbeheersing. Tijdens de coronacrisis en de Oekraïense vluchtelingencrisis werd de samenwerking tussen de noodplanningscoördinatoren nog versterkt. Om deze samenwerking tussen de gemeentelijke disciplines binnen de rampenbestrijding en crisisbeheersing in de toekomst te coördineren, wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld en voorgelegd aan de respectievelijke gemeenteraden.

Kennis en ervaring

 Om de complexiteit, de onzekerheid en de tijdsdruk van een crisis de baas te kunnen, heb je nood aan een georganiseerde structuur met een efficiënte coördinatie. Daarom gaan we nauwer samenwerken om de wederzijdse ondersteuning te verzekeren, maar ook om kennis en ervaring uit te wisselen. Daarom slaan Beringen, Ham en Tessenderlo de handen in elkaar.

Samenwerking

In deze overeenkomst gaat het specifiek over de samenwerking tussen de noodplanners, de verantwoordelijken van de D5 (discipline communicatie) en de medewerkers van het gemeentelijk psychosociaal hulpverleningsnetwerk. Beringen, Ham en Tessenderlo zorgen voor de uitbouw van een team voor de drie disciplines en voorzien een interne back-up voor de verantwoordelijke van elk van de drie disciplines waarover sprake in deze overeenkomst. 

Beroep doen op elkaar

Concreet betekent dit dat in een noodsituatie en bij oefeningen (ook wanneer het crisiscentrum nog niet officieel bijeengeroepen is) de verantwoordelijke D5, de medewerkers PSH (psychosociale hulpverlening) en de ambtenaar noodplanning van Beringen, Ham en Tessenderlo op elkaar beroep doen en elkaars assistentie en/of back-up inroepen.

Sneller schakelen

Een doordachte en efficiënte samenwerking is vereist om wederzijdse ondersteuning te verzekeren in geval van crisissituaties. Dankzij deze overeenkomst zullen we met stad Beringen en gemeente Tessenderlo kennis en ervaringen delen in het kader van noodplanning en oefening. Zo kunnen we, indien nodig, nog sneller optreden wanneer er zich een ramp of crisis voordoet.

Previous
Previous

Beringen houdt crisisoefening om noodplan te testen  

Next
Next

Stadspersoneel wordt leerkracht voor één dag