be-NATURE: een tweede leven voor kolenwasserij één en drie.

Onze mijnsite kan terugblikken op een prachtige herbestemming. De site werd uitgebouwd tot een plek waar beleving, verbinding en geschiedenis centraal staan. Er is nog ruimte voor meer en dankzij onze Provincie, LRM en de Vlaamse regering zal dit ook kunnen. Niet alleen zal be-MINE PIT een vaste plek krijgen op be-MINE, be-NATURE zal in 2024 ook ogen doen glunderen.

Sterke herbestemming

Sinds 2012 zetten we reeds stappen richting een bijzondere herbestemming. Dit steeds met respect voor de authentieke elementen zodat de sterke identiteit van de mijnsite niet verloren gaat. Nu de kolenwasserijen omgetoverd worden, was het behoud van de beeld- en ensemblewaarden van dit gebouwencomplex steeds onze prioriteit. Het unieke karakter van deze site, die trouwens ook de grootste is in ons land, is nu al tot over Provinciegrenzen heen gekend. Met be-NATURE zal niemand nog rond Beringen rijden, maar landen in Beringen.

Unieke beleving

Dat onze be-MINE-site de groeimotor is van ons lokaal toerisme, staat buiten kijf. Jaarlijks trekken er heel wat enthousiaste bezoekers naar Beringen om de koolmijnen op een unieke, hedendaagse manier te ontdekken. Op onze mijnsite willen we een unieke beleving creëren, niet alledaags, maar bijzonder. Een site die geschiedenis koestert en een rijke toekomst ademt. be-NATURE zal dan ook bijdragen aan de stedelijke ontwikkeling. Door het ontpitten van de kern van kolenwasserij 1 wordt daglicht in het gebouw gebracht, waardoor rond deze kern bijzondere ruimtes ontstaan, denk hier maar aan unieke locaties voor horeca, atelier, kantoren en recreatie.

Wanneer de omgevingsvergunning goedgekeurd wordt, zullen de werken starten in de zomer van volgend jaar. De volledige realisatie is voorzien tegen eind 2024. Een strakke planning, maar dankzij onze straffe partners, zal dit zeker haalbaar zijn.





 




Previous
Previous

Stad Beringen lanceert als eerste in Limburg een armoedetoets.

Next
Next

Fear Factor vindt locatiepartner in avontuurlijk Beringen