Structuurschets Beringen-Mijn: de volgende stappen

Foto’s door Johan Put

De ontwerpweek heeft heel veel mensen en ideeën samengebracht. Voorbije week hebben tientallen experten, architecten, (landschaps)ontwerpers, ontwikkelaars, buurtbewoners en beleid samen hen kennis en ervaringen gedeeld over de verschillende projecten die op stapel staan in Beringen-Mijn. We hebben de ambitie om alle bestaande projecten, ontwerpvisies en masterplannen samen te voegen tot één toekomstplan voor Beringen-Mijn.

Het eerste resultaat is een inspirerende en uitgebreide nota met tal van tekeningen, schetsen, foto’s, en projectontwerpen. Deze nota dienst als leidraad voor het verdere verloop van de structuurschets. We willen een samenhangend geheel creëren om individuele projecten sterker en kwalitatiever te maken, dit op maat van de buurt en haar bewoners.  

Het spoorpark

Een mooi voorbeeld is de tekening hieronder waarbij de grote ruimte langs het kolenspoor als een groot park of stadslandschap verder vorm zal krijgen. Alle diensten, projecten, attracties en bewoners die in de nabijheid ervan wonen, krijgen symbolisch een adres aan dit park Een directe toegang zeg maar. Zo zal dit park een plek van ontmoeting en verbinding worden, zowel sociaal als fysiek. Het aangelegd fietspad is hiervoor ideaal: groen, gezond en veilig! Hoe meer bewoners, bezoekers en toeristen we op de fiets krijgen, hoe minder autoverkeer.  Zo dragen we samen bij om een stukje van het mobiliteitsprobleem op te lossen. Dankzij het park kunnen we de kolenhaven, de mijncités, be-MINE en tot aan de Posthoorn, weer verbinden met elkaar. We stellen immers vast dat deze samenhang na de mijnsluiting voor een belangrijk deel verloren is gegaan.

 Wat gaan we nu doen?

Deze en de vele andere schetsen en ideeën worden in de komende weken samengebracht om tot een geheel en samenhangend plan te komen. Gelijktijdig gaan de ontwerpers aan de slag met deelvraagstukken, denk maar aan hoe de nieuwe woonwijk Houtpark zal passen binnen de toekomst van Beringen-Mijn, hoe verbeteren we de fietsverbindingen richting Stal en Beringen centrum, op welke manier past het bedrijventerrein tegenover be-MINE Boulevard in deze visie, enzovoort. Er ligt zeker nog werk op tafel. Een volgende Buurtbabbel om deze punten te bespreken wordt in september gepland.




Previous
Previous

Bjèvelse kunstmuur feestelijk ingehuldigd.

Next
Next

Feestweekend in Beringen!