Project tegen schooluitval breidt in september uit naar Beringen

Elk jaar 250 vroegtijdige schoolverlaters vermijden. Dat is het doel van Talenten Academie Limburg (TALim). Na een succesvolle start in Genk breidt het initiatief in september uit naar Beringen. De cijfers liegen er niet om: in het schooljaar 2018-2019, het laatste zonder corona-invloed, verliet één op de vijf Genkse jongeren de school vroegtijdig. In de andere mijngemeenten en in Leopoldsburg was dat gemiddeld 16,4 procent. Een pak meer dus dan het Vlaamse gemiddelde van 12,1 procent.

Om daar iets aan te doen, schoot Talent Academie Limburg in oktober uit de startblokken. In Genk komen sindsdien op zaterdagvoormiddag 36 kinderen uit het vijfde leerjaar samen voor presentaties, doe-sessies en bezoeken aan bedrijven en diverse organisaties. Doel is dat zij drie jaar lang hun talenten ontdekken en hun sociale vaardigheden verbeteren, zodat ze beter weten waar ze goed in zijn én zo een betere studiekeuze kunnen maken. Dat moet hun motivatie verhogen en leiden tot betere schoolresultaten.

Uitbreiding

Vanaf volgend schooljaar verdubbelt het aantal Genkse deelnemers. En daar blijft het niet bij. In september gaat het project ook in Beringen van start, meer bepaald op de campus van het Spectrumcollege in Beringen. Ook daar krijgen 36 tienjarigen de kans om te starten. “Dit initiatief is heel belangrijk voor ons”, zegt Thomas Vints, burgemeester van Beringen. “De cijfers spreken voor zich. In Genk is al bewezen dat TALim een succes is, nu kunnen wij ook aan de slag. Het Spectrumcollege is daarvoor de perfecte locatie: een moderne campus vrij centraal in de stad.”

Op termijn wil TALim neerstrijken in alle Limburgse mijngemeenten en Leopoldsburg, om zo 1.500 jongeren te bereiken. De provincie legt daarvoor vanuit SALKturbo 400.000 euro op tafel. “Wanneer het project volledig uitgerold is, zullen jaarlijks ongeveer 250 vroegtijdige schoolverlaters vermeden kunnen worden”, zegt Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie. “We willen geen enkel talent verloren laten gaan. Zeker niet nu onze arbeidsmarkt in brand staat en bedrijven smeken om competente werknemers. Helaas heeft niet iedereen de kans om te ontdekken waar hij of zij goed in is en om door te groeien. Het is aan ons om daar iets aan te doen.”

Nog meer steun gezocht

TALim is een initiatief van onder andere UHasselt en Sint-Vincentius Limburg. Grote trekkers zijn eregouverneur Herman Reynders en voormalig UHasselt-rector Luc De Schepper. “Naast sponsoring van Sint-Vincentius Limburg en Hart voor Limburg krijgen we nu ook de steun van heel wat bedrijven, zoals Essers, ASAP, APK, Group Bruno en Vandersanden”, zegt Reynders. “Ook voor hen is dit op termijn waardevol, want met dit project wordt ook de krapte op de arbeidsmarkt tegengegaan. Daarom zoeken we nog bijkomende bedrijven die TALim willen steunen.”

Artikel: HBVL Thomas Jansen TALim, een project tegen schooluitval, komt naar Beringen (Beringen) | Het Belang van Limburg (hbvl.be)

Foto’s artikel: Raymond Lemmens

Previous
Previous

Stad Beringen verwelkomt haar nieuwe inwoners met een aantrekkelijk programma

Next
Next

STERCK - strategisch gelegen veelzijdigheid