Armoedeplan voorgesteld tijdens netwerkmoment

Op Werelddag van Verzet tegen Armoede organiseerde stad Beringen een netwerkmoment om in gesprek te gaan over armoede in onze stad.  

Heel wat partnerorganisaties waren vandaag aanwezig om mee na te denken over een sterk en inclusief armoedebeleid. Wat doen we goed, waar liggen nog kansen en wat kan zeker nog beter?  Beringen is een superdiverse en groeiende stad. Een snelgroeiende (leef)omgeving zorgt voor heel wat uitdagingen, er rust dan ook een zekere kwetsbaarheid op onze stad. We kennen een globale kansarmoede-index van 12,9%, waar Beverlo een index heeft van 20,9%. In Paal is het cijfer dan weer aanzienlijk lager (7,9%). Beringen (12%) en Koersel (12,4%) hebben ongeveer hetzelfde percentage.

Onze partners zijn een onmisbare schakel in ons lokaal armoedebeleid. Ze spelen dan ook belangrijke rol in het bestrijden van armoede. Als lokaal bestuur nemen we hier graag een regierol in op. Dit netwerkmoment sluit dan ook goed aan bij ons actieplan waarin participatie één van de belangrijkste pijlers is. We willen graag dat overlegmomenten met onze partners verbindend werken. In dialoog gaan met elkaar, weten wat er leeft, wie wie is  en wat we van elkaar kunnen verwachten, ligt aan de basis van onze doeltreffende samenwerking. Tijdens het netwerkmoment werkten we dan ook  ‘de levende sociale kaart’ uit waarin uitdagingen, maar ook kansen, werden opgenomen. Nu bekijken we hoe we deze input, over de beleidsdomeinen heen, kunnen meenemen in ons actieplan.

Alles wat we ondernemen doen we volgens deze 5 regels:

  1. We zien krachten en talenten van mensen in armoede
    Een mens is meer dan zijn probleem. Met ondersteuning vanuit hulpverlening geven we net dat duwtje in de rug zodat mensen de eigen situatie weer in handen kunnen nemen. Binnen het actieplan werken we samen met Beringenaren met specifieke armoede-ervaring. Zij weten wat echt nodig is.

  2. We zijn er vroeg bij
    We sporen armoede snel op en ondersteunen mensen om te vermijden dat ze in diepere armoede terechtkomen.

  3. Een toegankelijke weg naar waar men recht op heeft
    De meeste systemen en procedures zijn té moeilijk. We gaan voor duidelijke informatie, en verlagen drempels zodat iedereen zijn weg vindt in een toegankelijk aanbod.

  4. We zijn dichtbij
    We zoeken mensen op en gaan daar waar mensen zich bevinden in de eigen buurt.

  5. De kracht van ontmoeten
    We zetten in op activiteiten zodat Beringenaren elkaar kunnen ontmoeten en een sterk netwerk kunnen opbouwen.

Actieplan met 6 doelstellingen

Partnerorganisaties betrekken

Organisaties en verenigingen zijn broodnodig om armoede te bestrijden. Vele handen maken veel mogelijk. Dankzij de inzet van lokale organisaties en verenigingen zijn er al vele initiatieven. We verenigen iedereen die zijn steentje wil bijdragen in een netwerk.

Beringen verbindt en maakt armoede zichtbaar

Jaarlijks houden we op Internationale dag van Verzet tegen Armoede een lokale actie. Dit jaar knoopten we het langste laken op 16 oktober en organiseerden we een netwerkmoment rond armoede op 17/10. Bovendien zorgen we voor structurele acties mét impact. Zo concretiseren we de symbolische acties en kunnen we echt inspelen op de noden van onze kwetsbare inwoners.

Alle Beringenaren nemen deel

Leven in armoede heeft een impact op de verschillende facetten in het leven (werk, onderwijs, vrije tijd, … ). Bij de sociale dienst kunnen Beringenaren met hun vragen vrijblijvend terecht. Zij zoeken mee naar een gepaste oplossing voor je vraag of probleem. Niet enkel bij financiële problemen, maar ook voor ondersteuning bij je administratie of ander advies kan je er terecht. De digipunten helpen je over (online) drempels. Iedereen kan er terecht met vragen over gebruik van computer, smartphone, apps, internet of online systemen.

Materiële hulp

Voedsel- en materiële hulp blijven tot op de dag van vandaag nodig. We moedigen verenigingen aan met een dienstverlenend aanbod. We werken met het armoedeforum acties uit en ontwikkelen initiatieven. We blijven op zoek naar nieuwe ideeën en manieren om samen te werken met bestaande initiatieven.

Beringenaren staan sterk in eigen stad en buurt

Een sterk sociaal netwerk brengt kansen met zich mee. Toch slaat eenzaamheid bij velen toe. Elkaar kunnen ontmoeten is daarom belangrijk. Met de buurtwerking van SAAMO Limburg zijn we aanwezig in buurten om samen met de bewoners initiatieven op te zetten.

Acties worden voelbaar in Beringen

Met dit plan willen we dingen veranderen zodat iedereen zich goed voelt en kan deelnemen aan wat Beringen te bieden heeft. Laat dus zeker van je horen! Je kan steeds een mailtje sturen naar onze armoedecoördinator nancy.keuren@beringen.be


Previous
Previous

Stad Beringen lanceert gloednieuw participatieplatform 'Allemaal Beringen'

Next
Next

BKO De Bengeltjes blaast 30 kaarsjes uit tijdens de Week van de Kinderopvang