Beringen krijgt nieuwe brandweerkazerne

De brandweerpost Beringen heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne. Goed voor een investering van meer dan 4 miljoen euro.

Grondige renovatie en uitbreiding

De plannen zijn klaar, als de vergunning goedgekeurd wordt, kan volgend jaar de bouw starten van een splinternieuwe brandweerkazerne in Beringen. De brandweer moet vaak puzzelen om alle wagens in de garage te krijgen. Er is een opdracht uitgeschreven voor de verbouwing en volledige renovatie van de kazerne. Het gaat zowel om een uitbreiding van de ruimtes - kleedkamer, administratieve ruimtes, leslokalen en verblijfsruimte - als meer stelplaatsen met directe uitrit voor de voertuigen. Zo heeft de huidige kazerne vijf poorten en in het nieuwe voorstel gaan we naar 7 of 8. Met de nieuwe brandweerkazerne zal onze stad klaar zijn voor de toekomst.

Ook brandweercommandant Bert Swijsen van zone Zuid-West Limburg kijkt uit naar het nieuwe gebouw. “Het huidige gebouw voldeed niet meer aan verschillende normen zoals het comfort in de kleedkamers en douches, die zijn niet meer van deze tijd. Operationeel is de kazerne redelijk beperkt. In het nieuwe gebouw komen er ook poorten aan de achterkant van het gebouw zodat het circuleren vlotter verloopt. De nieuwe poorten geven ook meer lichtinval en we gaan de ventilatie van het gebouw aanpakken.”

Fases

De nieuwe kazerne wordt ontworpen door DBV Architecten uit Hasselt, zij hebben ook het nieuwe stadhuis van Beringen getekend. Er is 4 miljoen euro vrijgemaakt voor de nieuwe kazerne en de nieuwbouw zou klaar moeten zijn tegen 1 oktober 2024. Tijdens de werken blijft de brandweerkazerne operationeel. De kazerne moet in gebruik blijven tijdens de werken om de interventies te kunnen doen, daarom zullen de bouwwerken in fases gebeuren. Het huidige gebouw wordt deels afgebroken en een gedeelte gaan we recupereren, zoals bijvoorbeeld de structuur van de huidige garage. Het administratief gedeelte aan de voorkant wordt afgebroken omdat de plafonds er te laag zijn voor een eventueel ventilatiesysteem.

Geschreven door Zahra Boufker: HBVL-artikel

Previous
Previous

Beringen maakt werk van e-inclusie

Next
Next

Bjèvelse kunstmuur feestelijk ingehuldigd.