Politie heroriënteert zich naar veranderende criminaliteitsfenomenen

Politie heroriënteert zich naar veranderende criminaliteitsfenomenen

Meer vaststellingen ‘rijden onder invloed’ en vooral cybercrime zijn twee tendensen die duidelijk in het oog springen tijdens de voorstelling van het jaarverslag 2021 van de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo. Het korps concludeert dat nieuwe criminaliteitsfenomenen meer op de voorgrond treden.

Opvallende resultaten

2021 was voor hen ‘meer dan alleen corona’, vermeldt ook de voorpagina van hun verslag. ‘Het aantal misdrijven binnen onze zone daalde vorig jaar met 32%. Deze daling is toe te schrijven aan het verminderend aantal coronaovertredingen en -boetes, ten opzichte van 2020. Anderzijds stellen wij op verschillende domeinen een stijging vast. Zo springen het aantal vaststellingen ‘rijden onder invloed’ en cybercrime in het oog. Ook het aantal collocaties neemt opmerkelijk toe. Of dit allemaal het gevolg is van de coronapandemie is nog zeer de vraag. Wel is duidelijk dat nieuwe criminaliteitsfenomenen op de voorgrond treden en dat wij als korps hierop dienen te anticiperen’, licht korpschefs Geert Wouters toe. Het aantal vaststellingen cybercrime stijgt met 24%. Binnen de zone Beringen/Ham/Tessenderlo maakten cybercriminelen voor maar liefst € 1.939.577 buit en dat is veel geld. De traditionele criminaliteitsvormen nemen structureel af maar daar tegenover staat een toename van nieuwe digitale criminaliteitsvormen.

Cel cybercrime

De politie dient zich hierop in te richten en op bepaalde domeinen zelfs te heroriënteren: zo werd binnen het korps van Beringen/Ham/Tessenderlo vorig jaar al een afzonderlijk cel cybercrime in het leven geroepen. De zone ontwikkelde ook, voor het eigen personeel, een speciale app die de registratie van deze feiten een stuk efficiënter maakt. De praktijk leert ons immers dat 40 tot 50% van de ‘ontnomen’ gelden kán gerecupereerd worden indien er snel gereageerd wordt. Op deze manier gaat er geen kostbare tijd verloren, wordt er sneller gehandeld én worden er ook meer slachtoffers voorkomen.

Spookfirma’s

Eind 2020 startte de lokale recherche van Beringen/Ham/Tessenderlo met het opsporen van malafide firma’s. Er werden ondertussen meer dan 1.000 firmacontroles uitgevoerd. Dankzij deze controles konden er in 2021 79 (vermoedelijk) malafide firma’s opgespoord worden. Het gaat hierbij in het merendeel van de gevallen om firma’s die gevestigd zijn op een fictieve maatschappelijke zetel. 43% van de firma’s waartegen een pv werd opgesteld, is inmiddels failliet, ontbonden of in vereffening. Dit betekent dat bijna de helft van deze bedrijven niet meer door criminelen misbruikt kan worden.

Drugs achter het stuur

Het gebruik van drugs achter het stuur steeg voor het derde jaar op rij (+ 10%). We merken dat vooral jonge bestuurders het vaak evident vinden om onder invloed van drugs en lachgas achter het stuur te kruipen. Het feit dat het uitgaansleven zeer beperkt was de afgelopen jaren, heeft ertoe verleid om meer drugs thuis te gaan gebruiken. ‘Jonge bestuurders die onder invloed van drugs rijden combineren dit bovendien vaak met alcohol, wat het ongevalsrisico exponentieel vergroot’, verklaart de korpschef, ‘Het zal wellicht een trend zijn die zich ook de komende jaren verder zal manifesteren. Een sluitende maatschappelijke oplossing voor deze problematiek is immers nog niet voor morgen. Gerichte en aanhoudende controles blijven hier dan ook de maatstaf.

Weinig verdraagzaamheid

Bijkomend kunnen wij niet voorbij het feit dat er binnen de huidige maatschappij meer en meer sprake is van ‘onrust’: verdraagzaamheid wordt minder en dat uit zich steeds vaker in agressie of extreem gedrag naar politiemensen maar ook naar andere burgers toe. In de loop van 2022 bekijken wij de investering in bodycams voor onze medewerkers. Op deze manier hopen wij onze politiemensen beter te beschermen tegen gewelddadig gedrag,’ verduidelijkt burgemeester Thomas Vints. In de statistieken is immers ook een toename van het aantal collocaties, van mensen met vaak psychische problemen, merkbaar.

Alle veiligheidsthema’s

Los van nieuwe ontwikkelingen blijft de politiezone onverminderd aandacht hebben voor de veiligheidsthema’s die in het zonaal veiligheidsplan benoemd worden, zoals woninginbraken, verkeersveiligheid en overlast. Het aantal woninginbraken bleef ongeveer op eenzelfde minimumniveau van 2020 en dat is positief. Ondertussen constateren wij hier jammer genoeg opnieuw een kentering. Tijdens de eerste 2 maanden van 2022 noteren we reeds 33 woninginbraken, dat is bijna het vijfvoudige dan tijdens dezelfde periode in 2021 (7 inbraken ten opzichte van 33 inbraken in 2022). Ook hier dienen we opnieuw snel te schakelen en houden we momenteel alle hens aan dek.

Snelheidscontroles

De politiezone zette opnieuw hard in op snelheidscontroles. ‘Het afgelopen jaar werden 87 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken, 506 bestuurders/inzittenden droegen hun veiligheidsgordel niet (correct) en hetzelfde aantal had geen geldig verzekeringsbewijs’, aldus burgemeester Vints. Verkeersonveilig gedrag kan grote gevolgen hebben. De politiezone voert daarom geregeld acties om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt. ‘Naast de snelheidsovertredingen, drugs- en alcoholgebruik in het verkeer, werden er 8 voertuigen – na overdreven snelheid – tijdelijk bestuurlijk in beslag genomen. Deze aanpak loont! We zien een duidelijke vermindering in overdreven snelheden ten opzichte van het voorbije jaar’, voegt burgemeester Vints toe.

Previous
Previous

Vernieuwd scholenprotocol verhoogt veiligheid van leerlingen en leerkrachten

Next
Next

Beloofd is beloofd. Hoe maakt Beringen van het verleden een toekomst? Wat mogen we verwachten van het belevingscentrum? Wat was de sleutel tot een meer bruisende stad?