Beringen stelt bestuursakkoord voor

Coalitiepartijen cd&v en N-VA stellen hun bestuursakkoord ‘Een warme thuis waar we bouwen op sterktes en groeien naar morgen’ voor de periode 2025-2030 voor. Hiermee zet het Beringse stadsbestuur de sterke basis van de afgelopen jaren voort, maar toont het ook ambitie om verder te groeien tot een stad waar het nog beter is om te wonen, werken en leven.  
 
Burgemeester Thomas Vints benadrukt het doordachte en toekomstgerichte karakter van het akkoord: “We bouwen verder op de sterke basis van de vorige legislatuur. Wat goed gaat, zetten we voort, en waar nodig sturen we bij. Met een investeringsbudget tot 90 miljoen euro blijven we ambitieus. Een groot deel daarvan zal gaan naar veiligheid; we versterken onze politie, zetten stappen richting schaalvergroting en pakken asociaal rijgedrag, straatracers, vandalisme en drugs kordaat aan. We willen inwoners ook nog beter ondersteunen en hen actief betrekken bij de ontwikkeling van hun stad.” 
 
Ook eerste schepen Jessie De Weyer is zeer tevreden met het akkoord. "De verhoogde aandacht voor het Nederlands als verbindende taal, een nog kwaliteitsvollere dienstverlening en een versterkte inzet op het onderhoud van het openbaar domein zijn cruciale elementen. Ik ben ervan overtuigd dat met dit akkoord we de speerpunten van beide partijen hebben kunnen capteren en zo dus onze sterke samenwerking van de voorbije jaren kunnen continueren.” 
 
Het nieuwe bestuursakkoord bouwt voort op de acht speerpunten die in de vorige beleidsperiode werden opgezet: 

  1. Beringen slim bereikbaar: Stad Beringen zet in op een kwalitatief wegennet en duurzame mobiliteit. Slimme en vernieuwende mobiliteitsoplossingen worden geïmplementeerd, met verkeersveiligheid als absolute prioriteit. Het mobiliteitsplan wordt gefinaliseerd, inclusief een fietsbeleidsplan. 

  2. Beringen ondernemend en talentgericht: De stad geeft kansen aan élk talent, en bouwt Beringen verder uit tot een echte talentenstad. Drempels worden weggewerkt, om meer mensen aan het werk te krijgen en om een ondernemersvriendelijk (start)klimaat te creëren. Daar draagt het praktisch e-loket aan bij. Ook op zakentoerisme wordt ingezet, om zo het economisch potentieel van de stad verder te ontwikkelen.  

  3. Beringen bruisend en leeftijdsvriendelijk: De beleving van de trekpleisters wordt versterkt en Beringen zet de transformatie van ‘Kindvriendelijke’ naar ‘Leeftijdsvriendelijke Stad’ in, met concreet ouderenbeleid. Daarnaast wordt de bouw van een nieuw natuur- en bezoekerscentrum met volwaardige horecafunctie in gang gestoken.  

  4. Beringen verbindt: Via toegankelijke ontmoetingsplekken en activiteiten stimuleert de stad het samenbrengen van haar inwoners. Het gebruik van het Nederlands is daarbij een verbindend element.   

  5. Beringen groeit duurzaam: De stad werkt een doordacht beleidsplan ruimte uit, dat elke deelkern versterkt. Er komt een nieuw administratief gebouw voor de werkplaatsen, met ruimte voor polyvalente teams. Daarnaast wordt een woonbeleidsvisie uitgewerkt die inspeelt op de noden van alle doelgroepen. 

  6. Beringen leefbaar en veilig: Er wordt extra geïnvesteerd in de politie en de schaalvergroting van de politiezone wordt ingezet. Handhaving wordt verscherpt om vandalisme, drugs en zwerfvuil kordaat aan te pakken. Verkeersveiligheid wordt verhoogd door slimme investeringen en een gerichte aanpak van asociaal rijgedrag, straatracers en patserbakken. Daarnaast is er meer oog voor het goed onderhouden en netjes houden van de publieke ruimte, daar zorgt het nieuw vuilnisbakkenplan mee voor. 

  7. Beringen toegankelijk en zorgzaam: De stad streeft naar een nog toegankelijkere en kwaliteitsvollere dienstverlening, zodat alle inwoners vlot en efficiënt geholpen worden. Beringen zorgt voor haar inwoners en versterkt hefbomen zoals armoedebestrijding en welzijn. Daarnaast worden jong en oud in beweging gebracht via degelijke sportinfrastructuur.  

  8. Beringen excelleert: Met een investeringsbudget tot 90 miljoen euro over de hele beleidsperiode toont Beringen opnieuw ambitie. De stad zet onverminderd in op innovatie ten dienste van de inwoners. Daarbij is oog voor communicatie op maat van de inwoners en het verbeteren van het meldingensysteem. Het gebruik van MijnStadsapp wordt hierbij gestimuleerd. 

Volgende stappen: inbreng van inwoners en opstellen meerjarenplan 

Met dit nieuw bestuursakkoord is de eerste stap gezet voor de opmaak van het meerjarenplan 2026-2031. Via Allemaal Beringen Live zet de stad een participatief traject op om inwoners dit plan mee vorm te laten geven. Wie hier graag over meedenkt, is van harte welkom op zaterdag 26 april van 9.30uur tot 13.00uur in De Turbien. Inschrijven is verplicht en kan via allemaalberingen.be

>>> Lees hier het volledige bestuursakkoord <<<

Next
Next

Stad Beringen start publieke raadpleging voor ontwikkeling kanaalzone