Beringen herdenkt 80 jaar bevrijding met parade en AR-beleving
Op vrijdag 6 september herdacht Beringen de bevrijding in 1944, 80 jaar geleden. Naar aanleiding van deze feesteditie werkte stad Beringen een uitgebreid programma uit.
Militaire parade en herdenkingsplechtigheid
De herdenking startte met een parade door het Nederlandse 17de Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Samen met vaderlandslievende verenigingen, het stadsbestuur en genodigden marcheerden ze van de Markt richting het kanaal onder begeleiding van de Nederlandse militaire fanfare Bereden Wapens.
De herdenkingsplechtigheid vond opnieuw plaats aan het oorlogsmonument in de Brugstraat dat leerlingen van Sint-Ferdinand hebben gebouwd in 2022. Het oude oorlogsmonument moest namelijk wijken voor de verbreding van het Albertkanaal. “Deze plek wordt steeds meer een plaats van herinnering waar iedereen langs het Albertkanaal even tot rust kan komen. Naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de bevrijding willen we de betekenis van deze locatie nog meer kenbaar en zichtbaar maken. Daarom voegen we daar nu nog een extra dimensie aan toe met de Vredesduif en de AR-beleving”, licht schepen van Erfgoed An Moons toe.
Vredesduif
De Nationale Strijdersbond van België ontwierp een vredesduif die ze op zoveel mogelijk locaties in België nabij een oorlogsmonument willen plaatsen om zo vrede onder de aandacht te brengen. Dit initiatief, dat onder bescherming staat van het Koninklijk Paleis, werd reeds in circa 40 gemeenten in België uitgerold en nu dus ook in Beringen. Eind augustus schonk de NSB de vredesduif aan stad Beringen. Deze werd onthuld tijdens de Bevrijdingsfeesten in aanwezigheid van regionaal directeur Celestin Steuperaert. “We vinden het als stadsbestuur belangrijk om een boodschap van vrede te blijven verspreiden, en het nieuwe vredesmonument met vredesduif is daar een sterk symbool van. We hopen dat iedereen die hier langs het kanaal passeert en tot rust komt op de bankjes even nadenkt over de geschiedenis van deze plek maar ook over het belang van vrede én vrijheid wereldwijd”, verduidelijkt burgemeester Thomas Vints.
AR-beleving
De herdenkingsplechtigheid vindt plaats aan het vroegere bruggenhoofd dat een belangrijke rol speelde in de bevrijding van Beringen en bij uitbreiding de rest van Limburg. De historische brug is verdwenen en enkel het herdenkingsmonument op het bruggenhoofd herinnert aan deze gebeurtenis. Daar komt vanaf vandaag verandering in. “Om dit verhaal op een laagdrempelige manier te ontsluiten, werd een augmented reality-beleving uitgewerkt waarbij de verdwenen brug terug in het landschap verschijnt. Zo wordt de bevrijding en geschiedenis van de bruggen geduid op een hedendaagse manier en hopen we nog meer mensen te informeren over dit belangrijk stukje Beringse geschiedenis”, aldus An Moons.
Het verhaal van de verdwenen brug wordt, net als het verhaal en de AR-beleving van de ruïne in het park van de directeur, opgenomen in FAAM, het virtueel museum over de geschiedenis van Vlaanderen. FAAM is een initiatief van het departement Cultuur, Jeugd en Media. De AR-beleving zal binnenkort ook verwerkt worden in de erfgoedapp van Faro.
Na het downloaden van de app FAAM, komt een bezoeker die zich aan het monument in de Brugstraat bevindt, automatisch terecht bij het verhaal van de brug. Op de locatie bevindt zich eveneens een QR-code die linkt naar de applicatie.