Beringen organiseert digiweken voor stadspersoneel om dienstverlening te optimaliseren
Stad Beringen organiseert voor het eerst de ‘digiweken’: een ambitieus initiatief voor het stadspersoneel om de digitale dienstverlening voor de Beringenaren verder te optimaliseren, de kracht van nieuwe technologie te ontdekken en om te blijven sensibiliseren rond informatieveiligheid. Van 13 tot 30 mei kunnen medewerkers zelf uit maar liefst 25 workshops en infosessies kiezen en een eigen programma samenstellen dat voor hen interessant is.
Het opzet van de digiweken bij stad Beringen is heel breed. Toch is er één duidelijk doel: de burgers nog beter kunnen helpen. Want als we onze dienstverlening verder willen optimaliseren én innoveren, is het belangrijk dat ons stadspersoneel helemaal mee is met de impact van snelle digitale en technologische veranderingen. Zo is het belangrijk dat zij zelf weten hoe onze toepassingen en systemen werken, maar tegelijk brengen we ook in kaart op welke hindernissen onze inwoners botsen bij gebruik van bijvoorbeeld het Thuisloket en hoe we dat kunnen oplossen.
Ook op vlak van informatieveiligheid is het van groot belang dat er zo veel mogelijk onduidelijkheid weggenomen wordt over de online wereld. Als stad beschikken we namelijk over heel wat gevoelige informatie van onze inwoners. Daarom organiseren we doorheen het jaar al voortdurend opleidingen rond cyberveiligheid, maar ook tijdens de digiweken belichten we dit thema grondig. Zo is er bijvoorbeeld een hacking escape room waar beveiligingssystemen centraal staan.
De 25 workshops en infosessies tijdens de digiweken gaan over digitale toepassingen en hoe deze onze dagelijkse werking vergemakkelijken, maar evengoed willen we inspireren over Artificiële Intelligentie en welke impact dit zou hebben op onze dienstverlening. Hierin liggen veel kansen, maar ook bedreigingen. Daarom werken we onze toekomstvisie hierover verder uit in het IT Masterplan 2.0, waar we de lijnen uitstippelen voor onze verdere digitale werking. Het vorige IT Masterplan dateert uit 2018 en zoals we allemaal weten en merken: de technologie evolueert razend snel.