Beringen zet digipunten in de kijker met ‘broodnodige’ campagne

Digitaal kwetsbare inwoners helpen bij het aanscherpen van hun digitale vaardigheden, dat is het opzet van de digipunten in Beringen. Intussen staan op 6 verschillende locaties in de stad 14 vrijwilligers klaar om inwoners bij te staan bij digitale vragen. Dit jaar werden al 807 vragen opgelost. Om de digipunten meer bekendheid te geven en op die manier nog meer mensen te bereiken, lanceert stad Beringen nu een ‘broodnodige’ campagne op 10.000 broodzakken bij 10 lokale bakkers.

Wie vandaag digitaal niet mee is, wordt op dat vlak uitgesloten in onze maatschappij. Want ons leven wordt steeds digitaler: denk maar aan het online raadplegen van de schoolresultaten van je kinderen, parkeren met een app, online bankieren, het gebruik van overheidsdiensten enzovoort. Om digitale uitsluiting te vermijden, werd in 2018 het eerste digipunt opgericht in Beringen. 5 jaar en 5 digipunten later bewijzen deze punten wekelijks hun nut. Zo werden dit jaar al 807 digitale vragen opgelost van 304 unieke deelnemers. Toch blijken de digipunten nog niet bekend te zijn bij alle Beringenaren die er baat bij kunnen hebben. “We weten dat onze digipunten broodnodig zijn, want iedereen kan wel hulp gebruiken in de digitale wereld. Uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting naar digitale inclusie blijkt dat bijna de helft van de Belgen over digitaal zwakke vaardigheden beschikt. Dat is opvallend veel. Hoewel de nodige ondersteuning aangeboden wordt, is het zonde dat niet iedereen de weg ernaar vindt.”, vertelt burgemeester Thomas Vints. “Met de campagne op de broodzakken maken we ons aanbod op een toegankelijke manier kenbaar bij onze inwoners en hopen we om meer Beringenaren digitaal bij te kunnen staan. Dat kan gaan van basisvragen zoals ‘Hoe bewaar ik foto’s op mijn laptop of gsm?’ of ‘Hoe schrijf ik een bericht op Facebook’, tot vragen over het gebruik van overheidsdiensten zoals Mijn Burgerprofiel, itsme, het Thuisloket enzovoort. Maar ook actuele thema’s als phishing en het herkennen van fake news komen aan bod. Bovendien zijn de sessies in het digipunt gratis.”, eindigt burgemeester Vints.

Wie meer wil leren over de digitale wereld, maar niet over een laptop beschikt, kan hiervoor terecht in de laptopbib. Daar werden dit jaar al 70 laptops uitgeleend. Op deze manier wordt digitale technologie toegankelijk voor alle Beringenaren.

Meer weten over het digitale aanbod in Beringen?: https://www.beringen.be/digitaalaanbod

Previous
Previous

Ik blijf vlammen voor Beringen

Next
Next

Ondernemerschapstop VLAIO strijkt neer op be-MINE