Startschot voor het Kolenspoor gegeven
De provincie Limburg en de zeven Kolenspoorgemeenten gaven op 21 november het publieke startschot voor het Kolenspoor. Dat wordt een unieke fietssnelweg van 70 kilometer lang over de oude treinsporen tussen de Limburgse mijnen. De fietssnelweg F75 wordt een plek om ongestoord te fietsen langs erfgoed, topnatuur en innovatieve hotspots.
Het Kolenspoor was tot lang in de 20ste eeuw de slagader van de Limburgse mijnregio. Het treinspoor vervoerde arbeiders, materialen en steenkool tussen de mijnsites van Beringen tot Maasmechelen. Sinds de laatste treinrit liggen de sporen er ongebruikt bij. Maar daar komt nu verandering in.
De mijnsites zijn echte toplocaties waar volop gewerkt wordt aan het Limburg van morgen. Doel van het Kolenspoor is om deze opnieuw met elkaar te verbinden. Niet met treinen deze keer, maar met fietsen. Voor de realisatie hiervan, werken de zeven Kolenspoorgemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven.
De plannen voor de fietssnelweg waren er al langer, nu is het echte startschot gegeven. Het Kolenspoor wordt in stappen aangelegd. In een eerste fase is het fietspad van As naar Genk aan de beurt. Plan is om in de loop van 2024 met de eerste werken te starten.
De planning wordt de komende maanden concreet gemaakt.
De aankondiging van het Kolenspoor betekent ook de start van een grote publiekscampagne. Want het Kolenspoor wordt meer dan een gewoon fietspad. Daarom staat alle informatie gebundeld op de website www.kolenspoor.be.