Flexactie op illegale tewerkstelling en problemen met woonkwaliteit
Op donderdag 16 november 2023 werd in Beringen een gecoördineerde controleactie, een zogenaamde flexactie, uitgevoerd op een aantal adressen waarbij er een vermoeden is van illegale tewerkstelling en problemen met de woonkwaliteit. De controle ging uit van het stadsbestuur, en kaderde in de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit en verschillende overlastmeldingen. De flexactie werd ondersteund door het ARIEC Limburg (Arrondissementeel Informatie en Expertise Centrum) en vond plaats in overleg met het parket en arbeidsauditoraat Limburg.
“Als bestuur willen we dat onze gebouwen voldoen aan de geldende normen en richtlijnen,” legt burgemeester Thomas Vints uit. “Dergelijke gelegenheden moeten voldoen aan de voorschriften inzake ruimtelijke ordening en woonkwaliteit. Daarnaast is het ook belangrijk dat we zicht hebben over de personen die in deze locaties verblijven. Het gaat dan vaak om arbeidsmigranten die hier gehuisvest worden maar zich niet ingeschreven hebben”.
Op vlak van woonkwaliteit wordt er voor 5 van de bezochte panden een herstelvordering door de wooninspectie opgemaakt. Voor 2 locaties is een PV voor kamerwonen opgesteld. Er werden tijdens de controleactie ook 11 niet-aangemelde buitenlandse arbeiders aangetroffen. Zij werden aangemaand om zich in te schrijven. 3 personen werden ambtshalve geschrapt. Bij 1 pand is ook vastgesteld dat er geen bedrijvenbelasting betaald werd voor het handelspand dat er gevestigd is.
Doel
De bestuurlijke controles hebben vooral tot doel te voorkomen dat criminele netwerken en fenomenen als mensenhandel, grootschalige fraude, witwasconstructies, drugshandel,… zich in het lokale weefsel kunnen nestelen.
De burgemeester juicht de ondersteuning door de inspectiediensten en het ARIEC toe: “Het is een meerwaarde dat we dergelijke fenomenen nu op bovenlokaal niveau kunnen benaderen. Als lokaal bestuur alleen is het moeilijker om een controle op deze schaal te organiseren. Bovendien is een gecoördineerde strategie nodig om te voorkomen dat malafide netwerken zich gaan verplaatsen van gemeente naar gemeente.”
Het interdisciplinair controleteam bestond naast stedelijke diensten (ruimtelijke ordening, wonen, belastingen), uit RSZ, DVZ en de wooninspectie. Ploegen van de lokale politie BERINGEN/HAM/TESSENDERLO begeleidden de controle. Eventueel opgemaakte processen-verbaal zullen worden overgemaakt aan het parket en arbeidsauditoraat Antwerpen, afdelingen Hasselt en Tongeren.
Flexactie? Een flexactie is een controle die plaatsvindt met flexibel samengestelde teams. Al naargelang het doel van de controle nemen andere diensten of controleurs aan de actie deel. De coördinatie is steeds in handen van de gemeente.
Bestuurlijke aanpak? De bestuurlijke aanpak houdt in dat een lokaal bestuur, vanuit haar eigen bevoegdheden maar in overleg met strafrechtelijke en fiscale partners, aan beeldvorming én handhaving doet om te voorkomen dat georganiseerde criminaliteit zich in het lokale weefsel zou kunnen nestelen.
ARIEC Limburg? Het Arrondissementeel Informatie en Expertise Centrum Limburg heeft als opdracht lokale besturen te ondersteunen met expertise en methodiek rond de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Het levert juridische bijstand in de opmaak van besluiten en reglementen, volgt bovenlokale fenomenen op en levert bijstand bij de operationele uitvoering van acties op het terrein.