World Cleanup Day in Beringen

#properBeringen

Op zaterdag 17 september engageren mensen over de hele wereld zich voor propere straten en pleinen. Wat in 2008 in Estland ontstond met zo’n 50.000 enthousiastelingen, groeide uit tot World Cleanup Day met 60 miljoen deelnemers in 191 landen. Onze stad ondersteunt het initiatief en organiseerde op zaterdag en zowel op woensdag een opruimactie. Er werd opgeruimd aan de Avonturenberg en aan het busstation aan de Koolmijnlaan in Beringen-centrum. We trakteerden alle helpende handen op een hapje en een drankje als dankjewel om mee te werken aan een #properberingen. Onze partij stak de knijper uit de mouwen en trok richting Paal-centrum.

Naar aanloop van de World Cleanup Day, ging onze gemeenschapsdienst samen met de domeinverantwoordelijke peuken prikken aan de Paalse Plas. Nu de zomerperiode gedaan is, werd het hoog tijd voor een grondige opkuis. Tijdens de zomervakantie werd deze plek vaak bezocht. Om aan te tonen dat er heel wat afval, voornamelijk sigarettenpeuken, werd achtergelaten werd de strandzone, ligweide, speeltuin en parking opgeruimd. Er werden ongeveer 6500 peuken verzameld. Goed voor 3kg 240 gr aan sigarettenfilters.

OVAM-acties blijven een succes

 Tijdens eerdere acties van OVAM in Beringen werden de meeste overtredingen voor het gooien van peuken op de grond (24), genoteerd. Met deze actie willen we dan ook aantonen dat sigarettenpeuken absoluut niet duurzaam vergaan, het duurt 10 tot 15 jaar vooraleer een peuk vergaat. Het plastic is na die periode niet echt 'vergaan', het is afgebroken tot microplastics en kan dus nog steeds schade aanrichten. Bovendien zijn er heel wat dieren die getroffen worden door de sigarettenfilters, . Vooral in de magen van vissen en vogels worden regelmatig volledige filters aangetroffen. Deze actie kadert dan ook binnen ons beleid rond sluikstort en zwerfvuil. We blijven structureel handhaven, binnenkort staat er een volgende OVAM-handhavingsactie gepland.



Previous
Previous

Na succes in Genk, TALim nu ook van start in Beringen

Next
Next

Beringen maakt werk van e-inclusie