Beringen start met Digibank '@llemaal digitaal Beringen'

In Beringen trekken we de digitale kaart, met bijzondere aandacht voor de meest (digitaal) kwetsbaren in de stad. De digitale kloof is al langer een begrip in onze samenleving. We starten met Digibank ‘@llemaal digitaal Beringen’ om iedereen mee te krijgen op de digitale sneltrein.

Je kan hiervoor terecht in de reeds bestaande digipunten. De Digibank heeft als doel initiatieven te structureren en te verduurzamen. We willen in de digibank mensen digitaal ondersteunen zodat ze ook gebruik kunnen maken van deze de digitale toepassingen van onze diensten, zoals het gebruik maken van ons thuisloket. We hebben reeds een mooie basis om vanuit te starten, met de bestaande digipunten en het aanbod aan opleidingen georganiseerd door verschillende diensten en partnerorganisaties. Bovendien hebben reeds veertien partners zich geëngageerd voor de uitrol van de digibank.

Drie centrale doelstellingen

De Digibank in Beringen legt de focus op de drie centrale doelstellingen, namelijk gelijke toegang tot digitale technologie, het versterken van digitale vaardigheden door opleiding en kennisdeling en zorgen voor begeleiding voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten. Stad Beringen focust haar op inwoners ouder dan 18 met een (risico op) digitale achterstand. “We zorgen ervoor dat onze inwoners die deelnemen aan de digibank zich kunnen specialiseren in trajecten op maat zoals vrije tijd, gezinsadministratie, enzovoort. Op die manier willen we mensen meer in hun kracht zetten zodat ze actief kunnen deelnemen aan de samenleving. Dankzij onze samenwerking met de VDAB, de leerwinkel, Kringloopwinkel en de Posthoorn zijn we alvast goed op weg om mensen bijvoorbeeld ook toe te leiden naar de arbeidsmarkt”, zegt burgemeester Vints enthousiast.  

Digilunch

Tijdens de digilunch werden onze partners, digivrijwilligers en ambassadeurs ondergedompeld in de wereld van de Digibank. Een leerrijke en inspirerende middag waar de kracht van digitalisering, maar ook de valkuilen, besproken werden.

Samenwerking

Vanuit het departement voor Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid worden er binnen het relanceplan 'Vlaamse Veerkracht' middelen vrij gemaakt voor de realisatie van de digibanken. Voor de realisatie gingen we een samenwerking aan met PXL Hogeschool en Oasis VZW. We werkten samen met (potentiële) samenwerkingspartners aan een strategie om de digibank in de praktijk om te zetten. Daarnaast brachten we een focusgroep met een diverse groep aan mensen, die de digitale kloof ervaren. Vanuit ervaringsexpertise gaven ze ons inzichten en tips. Dankzij hun input hebben we de strategie en samenwerkingsovereenkomst vorm kunnen geven.

Nieuw uitleensysteem

In het nieuwe uitleensysteem gaat de stad voor herbruikbare, tweedehandstoestellen met mogelijkheden tot herstel en refurbishen. We kopen eerst tweedehandslaptops aan in samenwerking met een lokaal bedrijf. Op termijn bekijken we hoe we eigen toestellen van medewerkers kunnen toevoegen aan de digibank. Daarnaast hopen we dat onze lokale ondernemers hetzelfde gaan doen.  




 




 

 

 

Previous
Previous

Project 'Samen Scholen' van start

Next
Next

Stad Beringen lanceert gloednieuw participatieplatform 'Allemaal Beringen'