Voor een toonaangevend en verbindend Beringen vol kansen
Verbinden, groeien en kansen geven. Dat zijn de 3 krachtlijnen van het meerjarenplan 2020-2025 dat het Beringse college van burgemeester en schepenen voorstelt. Het stadsbestuur investeert de komende 6 jaar 105 miljoen euro om haar ambities te realiseren. Burgemeester Thomas Vints: “We kiezen voor een bruisend, ondernemend en verbindend Beringen. Voor een veilige stad waar iedereen zich thuis voelt. Een stad waar we kansen, én dus ook verantwoordelijkheid aan onze burgers en partners geven. We hebben nu ook een akkoord over de budgetten om deze ambitieuze visie te realiseren, zonder onze gezonde financiële structuur in het gedrang te brengen.”
Het meerjarenplan 2020-2025 geeft verder vorm aan een ambitieus groeitraject voor Beringen, vrijwaart de sterke en positieve ontwikkelingen en bevat de bouwstenen om de specifieke uitdagingen van Beringen het hoofd te bieden. “Het nieuwe beleid kwam tot stand in samenspraak met de Beringenaren”, zegt burgemeester Thomas Vints. “Zo luisterden we naar onze inwoners via de online bevraging ‘Beringen Bevraagt’ en consulteerden we ook het georganiseerde middenveld en het overkoepelend buurtplatform. Dit is dus een breedgedragen en verbindend meerjarenplan met 8 beleidsdoelstellingen: Beringen bereikbaar; Beringen ondernemend en talentgericht; Beringen verbindt; Beringen groeit; Beringen leefbaar en veilig; Beringen toegankelijk en zorgzaam; Beringen bruisend en kindvriendelijk; Beringen excelleert.”
Beringen blijft groeien
Het stadsbestuur schrijft een ambitieus toekomstverhaal voor Beringen en investeert de komende 6 jaar 105 miljoen euro. Beringen blijft verder groeien. Op verschillende plaatsen in de stad is het uitzicht reeds sterk veranderd en er staan nog projecten op stapel. We ontwikkelen een nieuwe ruimtelijke toekomstvisie op basis van de bouwmeesterscan en een open stadsdebat.
De bouw van het nieuwe stadhuis gaat voort met de heraanleg van de markt en de centrumstraten. De realisatie van het mijnbelevingscentrum be-MINE PIT blijft een prioriteit. Vanuit een duurzame dorpsontwikkelingsvisie onderzoeken we de haalbaarheid van een vrijetijdscentrum in Paal. Daarnaast starten we met de ontwikkeling van nieuwe stukjes Beringen, bijvoorbeeld met wonen aan het water aan de kanaalzone, de herbestemming van het OCMW-gebouw in Beverlo of het Mijnstadion.
Veiligheid boven alles
De stad trekt ook fors meer middelen uit voor veiligheid en leefbaarheid. We verhogen de dotatie aan de politiezone met 1 miljoen euro. Daarnaast werken we het GAS-reglement verder uit en zetten we in op effectieve handhaving van de verkeersregels. Verkeersveiligheid is één van de voornaamste bekommernissen van het stadsbestuur. Daarom investeren we ook in veilige schoolomgevingen en in bijkomende fietsvoorzieningen.
Een warm Beringen voor iedereen
In Beringen moet iedereen zich thuis voelen en laten we niemand achter. We besteden extra aandacht aan kinderen en jongeren. Zo creëren we 100 bijkomende plaatsen in de buitenschoolse kinderopvang, werven we een extra jongerenwerker aan, komen er nieuwe speelpleinen en richten we een jongerenadviescentrum (JAC) op, waar iedereen tussen 12 en 25 jaar met zijn vragen of problemen terechtkan. Voor gezinnen die het moeilijk hebben, plannen we via het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie een tussenkomst in onder meer de lidgelden van sportclubs.
En ook de ouderen verliezen we niet uit het oog, want we voeren de mantelzorgpremie opnieuw in en stellen een ouderenbeleidscoördinator aan. Daarbovenop opteren we voor een integrale aanpak van armoede over alle beleidsdomeinen heen en blijven we sterk inzetten op bestaande samenwerkingsverbanden met externe partners.
Inzetten op cultuur en beleving
We verhogen het lokale cultuurbudget om zo de sector de nodige groeikansen te geven. We introduceren de UiTpas, als spaar- en voordelenkaart om participatiedrempels weg te werken. Met de aanstelling van een erfgoedcoördinator kiezen we voor een duurzaam behoud en beheer van ons waardevol erfgoed. Beringen wordt meer dan ooit een bruisende stad, waar altijd iets te beleven is. Het evenementenbudget zal de komende zes jaar stijgen. We vernieuwen onze eigen evenementen en proberen nieuwe aan te trekken om Beringen verder op de kaart te plaatsen. Samen met een nieuwe eventmanager stimuleren we ontmoetingen tussen de Beringenaren, bijvoorbeeld op de nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners op 26 januari in Koersel. Daarnaast starten we met het ter beschikking stellen van budgetten aan burgers in het kader van buurtinitiatieven en co-creatieprojecten.
Beringen ten dienste van haar inwoners
Tot slot wordt ook de kwaliteit van de lokale dienstverlening versterkt. We focussen op digitalisering, een performant e-loket en willen richting de opening van het nieuwe stadhuis een volledige werking op afspraak op poten zetten. Om deze uitdaging aan te gaan, werven we gericht nieuwe collega’s aan.
Financieel evenwicht
Ondanks de uitgesproken ambities pakt het stadsbestuur uit met een meerjarenplan dat financieel in evenwicht is. “We maken in de gewone werking voldoende ruimte vrij om het investeringsprogramma te financieren en houden zo de schuldgraad onder controle”, legt schepen van Financiën Tijs Lemmens uit. “Bij volledige realisatie van de budgetten loopt de schuldgraad in 2025 op tot 1.220 euro per inwoner (gerekend met de officiële bevolkingsvooruitzichten van 48.757 inwoners in 2025), hetgeen laag is in vergelijking met vergelijkbare Limburgse steden en gemeenten. De leninglasten van deze schuld nemen in 2025 een aandeel van 7,1% van ons werkingsbudget in, met andere woorden van elke 100 euro die we ontvangen zal 7,1 euro besteed worden aan de aflossing van onze schulden.”
Het stadsbestuur verlaagt de aanvullende personenbelasting van 7,9% naar 7,6% in ruil voor een verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 913 naar 955 opcentiemen. Deze stedelijke tax shift verlegt de belastingdruk gedeeltelijk van (beroeps)inkomen naar onroerend vermogen. “Voor een gemiddeld gezin is de impact van deze verschuiving budgetneutraal”, weet schepen Tijs Lemmens. De belasting op onbebouwde gronden en percelen zal worden bijgestuurd of afgeschaft, maar daarvoor wachten we eerst de resultaten van een woonbehoeftestudie af.”
Ook de bedrijfsfiscaliteit wordt grondig hervormd. “We gooien zes oubollige belastingreglementen in de prullenmand en vervangen die vanaf 2021 met een nieuw algemeen belastingreglement. Volgend jaar gaan we hierover in dialoog met de verschillende belangengroepen en betrokkenen”, zegt schepen Tijs Lemmens. “We voeren ook een belasting op masten en pylonen voor professioneel gebruik in, bijvoorbeeld gsm-masten, elektriciteitspylonen en windmolens. Daarnaast herzien we een aantal retributies zodat de tarieven weer kostendekkend worden.”
De inkomsten vanuit het gemeentefonds blijven gelijk met toepassing van een jaarlijkse groeivoet van 3,6%. Daarnaast krijgen we bijkomende inkomsten in het kader van de subsidie ‘open ruimte’ en de tussenkomst in de responsabiliseringsbijdrage. “De Vlaamse subsidie ‘open ruimte’ loopt tegen het einde van de legislatuur op tot 1 miljoen euro. Beringen kan daarnaast in 2025 rekenen op een tussenkomst in de responsabiliseringsbijdrage voor een jaarlijks bedrag van 150.000 euro. De opbrengsten uit dividenden zijn stabiel over de bestuursperiode. Deze ontvangsten creëren een marge om beleid te voeren”, besluit Tijs Lemmens.
Het college van burgemeester en schepenen licht het meerjarenplan in zijn geheel toe op de gemeenteraad van 30 december, waar het ter goedkeuring wordt voorgelegd.